středa 27. února 2019

Úvod do restorativní praxe


13. dubna 2019
Lužánky - středisko volného času, pracoviště Lyska, Brno - Nový Lískovec














 Restorativní praxe je koncept, který se zaměřuje spíše na obnovení poměrů než na represi. V tomto konceptu ustupuje zájem na potrestání do pozadí, naopak je upřednostňováno aktivní zapojení všech zúčastněných do narovnání vztahů, jsou zdůrazňována jejich práva, pachatelům se usnadňuje rozhodnutí převzít odpovědnost za své činy, napravit škody a obětem dát satisfakci za způsobenou újmu.
Každá škola ve Spojených státech má politiku na podporu restorativní justice. Jako pedagog a školitel učitelů Unified School v Los Angeles s více než 30 lety zkušeností Joe chápe rozdíl mezi politickým opatřením a implementací. Naneštěstí se mnoho institucí zaměřuje spíše na řízení a řešení konfliktů než na budování pevného základu vztahů. Joe říká: "Pokud neexistuje žádný smysluplný vztah, není nic, co by bylo možné obnovit."
Restorativní justice je zodpovědnost v kontextu péče (Beverly Title). Vytvoření tohoto kontextu péče je skutečnou výzvou našich vztahů a organizací.

Restorativní praktiky jsou darem od lidí, jejichž světový názor předpokládá, že patříme k sobě a nikdo není postradatelný. Tento seminář respektuje tento pohled na svět, že klade důraz na roli poradních kruhů (councilu), coby praxi zvýšeného soucitného povědomí o sobě i o jiných. Budeme vycházet z moderních kruhových strategií pro zkoumání konfliktní, nenásilné a transformační komunikace, práce Paola Frierea a Augusta Boala a domorodých postupů pro návrat komunity k celistvosti.

Jedná se o workshop pro všechny, kteří spolupracují s druhými lidmi. Joeovy zkušenosti, získané především v kontextu práce s pracovníky škol, studenty a v rámci školních sborů, jsou použitelné pro jednotlivce, páry, rodiče, rodiny, podnikatele, terapeuty, průvodce aktivitami v přírodě i pracovníky s mládeží.
Absolventi výcviku Poradní​ ​ kruhy​ ​ ve​ ​ vzdělávání​ ​ I. budou mít v tomto semináři příležitosti prohloubit svou praxi svědků.


Přihlašovat se můžete prostřednictvím formuláře https://goo.gl/forms/2BZr2vBfVzOYJqkj2



Cena 1500,- Kč


Kontakt a bližší informace: Petra Banďouchová, pbandouchova@gmail.com, 733381508

Žádné komentáře: