sobota 19. února 2022

Poradní kruh (council) do škol

V roce 2017 jsme seděli na Kaprálově mlýně v kruhu s councilovým trenérem Hanem Delissenem a v rámci mentoringu psali, co bychom rádi vyčarovali s kouzelnou hůlkou, kdyby se nám dostala do ruky. Pořád mám to psaní schované a nedávno jsem ho držela v ruce. Kvůli téhle pasáži: 

učit kromě dramatické výchovy budoucí učitele i poradní kruhy.

V té době už jsme podnikly s Petrou první kroky pro přivedení kruhů do našich škol. Zrodil se název Učíme (se) v kruhu.









A na podzim 2017 jsme kruhy představovaly učitelům v Kyjově.

I na našich workshopech s Helenou se objevovalo víc a víc učitelů. Postupně přicházela pozvání vést workshopy pro pedagogy, často i z jednoho pracoviště nebo školy. A v posledních dvou letech i online. Proto jsme se rozhodly workshopy Učíme (se) v kruhu. Praktický workshop poradních kruhů a Poradní kruhy - workshop pro facilitátory akreditovat MŠMT v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Díky obrovské podpoře Joe Provisora, který v Brně dvakrát vedl výcvik i workshopy a poskytl nám skvělý rozhovor, který vyšel v časopise Komenský, jsme se mohli my i učitelé posouvat v praxi dál. 

Už na Kaprálově mlýně s námi byla Martina Kurowski z Pedagogické fakulty, která pozvala Joea v roce 2019 k nim na fakultu a poradní kruhy sama používala v profesní přípravě učitelů. 

Díky jejímu projektu pro Otevřenou výzvu, kterou podpořil nadační fond Abakus, spolu od podzimu 2021 učíme budoucí učitele předmět Učíme (se) v kruhu. A co na kruhy říkají studenti?

Jeden z nejlepších předmětů na fakultě. Předmět, který mě dal opravdu hodně na jakoukoliv následující práci v kolektivech. Díky této zkušenosti jsem se naučila i nepříjemné věci řešit příjemně. To napojení, které v průběhu hodin probíhalo, taková příjemná energie a vlastně i zastavený čas v těch uspěchaných týdnech. :) Moje zkušenost s kruhy byla moc milá a hodlám v nich nadále pokračovat :) 

V lednu 2022 jsme dvoudenní workshop na Pedagogické fakultě vedly společně s Lindou Elias z Rakouska. 










A důležité je pro nás i zprostředkovávat studentům zkušenosti učitelů přímo ze školních tříd. Podělila se o ně Hanka Růžičková, průvodkyně SCIO školy a dramaterapeutka.

S Hankou už více než rok vedeme webináře Poradné kruhy v škole pro slovenské Inklucentrum, kam se samozřejmě mohou přihlásit i zájemci z Česka. Nejbližší bude 4. dubna.

Příležitost poznat kruhy naživo bude na workshopu Poradní kruh pro učitele, který pro Na větvi povedeme s Helenou 19. března v Telči. Tohle je reflexe Lucie na workshop z loňského září... Láká vás učení v kruhu?